zondag 26 januari 2014

Omkering bewijslast bij schending zorgplicht


Hoofdregel van het bewijsrecht is dat de partij die stelt dat zijn contractpartner is tekort geschoten in diens verplichtingen feiten en omstandigheden zal moeten aantonen, waaruit die tekortkoming blijkt. Soms is er sprake van bijzondere omstandigheden die meebrengen dat op grond van de redelijkheid en billijkheid een uitzondering gemaakt moet worden op deze hoofdregel. Zo’n situatie deed zich naar het oordeel van de rechtbank Amsterdam (11-12-2013; ECLI:NL:RBAMS:2013:8984) voor toen twee particuliere beleggers de ABN AMRO Bank aansprakelijk stelden voor verliezen die zij geleden hadden als gevolg van grote beleggingen in turbo’s.

De rechtbank stelde vast dat de bank een bijzondere zorgplicht had jegens beide (particuliere) beleggers en dat de omvang waarin zij in turbo’s hadden belegd niet paste bij hun beleggingsprofiel. De bijzondere zorgplicht brengt mee dat de bank de beleggers tegen het gevaar van een gebrek aan kunde en inzicht  of van eigen lichtvaardigheid  moest beschermen. Dat had de bank moeten doen door niet te adviseren om zulke grote beleggingen in turbo’s te doen en door te waarschuwen voor de aanzienlijke risico’s van de turbo’s en voor het feit dat deze beleggingsstrategie niet paste bij hun doelstellingen, risicobereidheid of deskundigheid.

De beleggers stellen dat de bank had geadviseerd om de turbo’s aan te kopen zonder de nodige waarschuwingen te geven. Volgens de hierboven genoemde hoofdregel van het bewijsrecht hadden de beleggers dit moeten bewijzen. Zij hadden daarvoor willen beschikken over de bandopnamen van de telefoongesprekken die de bank doorgaans maakt. Van de bewuste telefoongesprekken had de bank wel opnames gemaakt, maar deze bleken echter niet meer voorhanden. Doordat deze opnames niet meer bestaan, werden de beleggers ernstig in hun bewijsmogelijkheden beperkt en raakten zij in een onredelijk zware bewijspositie.  De rechtbank achtte het redelijk de bewijslast in dit geval om te draaien, omdat de bank de bandopnames is kwijtgeraakt en niet alleen de bank zelf, maar ook haar cliĆ«nten erop mogen vertrouwen dat de bank ter controle opnames maakt van telefonisch verstrekte ordners.

De bank heeft de bewijslast gekregen van haar stelling dat zij niet heeft geadviseerd in turbo’s te beleggenen dat zij wel voldoende heeft gewaarschuwd.

Heeft u opmerkingen naar aanleiding van dit bericht of wilt u reageren, dan nodig ik u daar van harte voor uit. U kunt gebruikmaken van het onderstaande dialoogscherm of een e-mail sturen naar harmsen@immix.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten