maandag 23 november 2015

Hof wijst opnieuw dwaling toe


In korte tijd honoreerde het Gerechtshof Amsterdam voor de tweede maal een beroep op dwaling. In dit geval betrof het ABN AMRO. Aanleiding was de invoering van de liquiditeitspremie en dus de verhoging van de opslag. Saillant detail is dat in dit geval de door ABN AMRO aangekondigde liquiditeitspremie niet verschuldigd werd omdat de klant de lening van ABN AMRO afloste. Maar tegenover deze renteswap stond ook nog een lening van SNS en die bank voerde ook een liquiditeitspremie in.

Dwaling

Het hof oordeelde dat de renteswap onder invloed van dwaling tot stand gekomen was. De bank had een onjuiste voorstelling van zaken gegeven. Met een renteswap wordt niet dezelfde bescherming tegen rentestijgingen geboden als met een middellange lening. En dat was door de bank wel gesuggereerd. Het maakt dus niet uit welke bank de opslag verhoogt, als het renterisico op de lening maar is afgedekt met de renteswap.

Het hof vond het aannemelijk dat de klant geen renteswap zou hebben gesloten, als de bank verteld had dat de renteswap geen volledige bescherming bood tegen rentestijgingen en dat liquiditeitsopslagen en andere opslagen niet waren afgedekt.

De gevolgen

De renteswap wordt met terugwerkende kracht vernietigd en daardoor moeten alle over en weer uit hoofde van de renteswap betaalde rentes terugbetaald worden. De klant krijgt de door hem betaalde vaste rente terug en de bank ontvangt de door haar betaalde variabele rente terug. In dit geval levert dat per saldo een terugbetaling op door de bank van ruim EUR 2 miljoen. Maar daarmee is de kous nog niet af. Tegenover deze betalingsverplichting van ruim EUR 2 miljoen heeft de bank namelijk recht op een vergoeding voor het feit dat de bank het risico droeg dat het euribor-tarief hoger wordt dan de swaprente. Hiervoor verwees het hof naar zijn uitspraak van 15 september2015 inzake ING. Zie hierover een eerder artikel op dit weblog.

Als een renteswap wegens dwaling wordt vernietigd, leidt dit tot terugbetaling van de over en weer verrichte betalingen. Gelet op de sedert oktober 2008 drastisch gedaalde rente zal dat ertoe leiden dat banken per saldo grote bedragen moeten restitueren. Een klant zal alleen een dergelijke actie tegen zijn bank beginnen, als hij door de vernietiging per saldo recht krijgt op terugbetaling van rente. Het is immers zinloos om een renteswap te vernietigen als de uitkomst is dat hij moet bijbetalen. Dat zou het geval zijn als de rente drastisch zou zijn gestegen in plaats van gedwaald. Is dat de achtergrond van ’s hofs vaststelling dat de bank het risico heeft gelopen dat het euribor-tarief hoger zou worden? En zo ja, is dat dan een voldoende rechtvaardiging om de bank daarvoor een vergoeding toe te kennen? Een betere uitleg door het hof zou welkom zijn geweest. Motiveringsgebrek?

 

1 opmerking:

  1. LENINGSTREEKLENINGEN INC.


    Bent u toegeven aan waar u leningen kunt krijgen, afgewezen door banken en bent u nu gefrustreerd over waar u een lening kunt krijgen. LENDINGTREE geeft u de lening die u verwacht. Neem contact met ons op via lendingtreegroupinc@gmail.com.

    Een lening om uw schuld gemakkelijk terug te betalen?
    Een lening om het soort bedrijf te starten dat u wilt doen?
    Een lening voor educatieve doeleinden?
    Een lening om een ​​appartement te kopen?
    Een lening om deze droomauto te kopen?

    Kijk niet verder, LENDING TREE INC biedt leningen
    Geen verborgen betalingen van 1.000 tot 20.000.000 EUR / USD / POUNDS
    Tegen een zeer lage rente van 3%
    We hebben een netwerk van leningen en
    financiële hulp aan klanten wereldwijd.

    We streven ernaar om onze standaard van uitmuntendheid te handhaven
    bieden onze diensten op elk moment van de dag aan.
    We geven een lening aan degenen die financiële hulp nodig hebben van 1 tot
    20 jaar

    Onze diensten omvatten ook

    . echte financiering
    . onroerend goed belegger
    . bouwleningen
    . startende leningen
    . hypotheek
    . Consumentenkrediet,
    . FHA-leningen
    . persoonlijke leningen
    . autoleningen
    etc. Als u een lening of financiële hulp nodig heeft, neem dan contact met ons op via

    e-mail: lendingtreegroupinc@gmail.com

    e-mail: lending-tree@outlook.com

    whatsapp: +1(213)419-2419

    Warme gedachte

    BeantwoordenVerwijderen